Földünk élő tűzhányói, a vulkánok

Blog,
Földünk élő tűzhányói, a vulkánok

A vulkánokat még ma is valamilyen misztikus, földöntúli hangulat övezi, melyet egyesek a mitológiához és az isteni beavatkozásokhoz kötnek. Olyanok, mintha a Föld élő belső energiáit közvetítenék kifelé és kegyetlen, háborgó tűz formájában mutatkoznak meg.

A világon rengeteg vulkán létezik, melyek közül nagyon sok még ma is aktív és veszélyt jelent a környéken élőkre. A következőkben felsoroljuk a legkülönlegesebb példákat.

Vulkánok, a természet háborgó alkotásai

A hófödte Kilimanjaro a világ legnagyobb különálló hegye, amely egy már nem aktív vulkán. Afrika legnagyobb hegye több mint 5000 méter magas és állandó célpontja a hegymászóknak. A hasonló magasságú Cotopaxi a legmagasabb működő vulkán, mely az 1700-as évek óta ötvenszer tört ki és egy újabb kitörés különösen veszélyes lenne, mivel a rajta található gleccser jege lavinaként zúdulna lefele.

A 25 ezer ember halálát okozó híres Vezúv még ma is az egyik legveszélyesebb vulkán a világon, mivel jelenleg is rengetegen élnek körülötte. Olaszország másik működő vulkánja az Etna, amely több mint háromezer méteres magasságával a második legnagyobb Európában.Földünk élő tűzhányói, a vulkánok

A világ jelenleg legaktívabb vulkánja a Kilauea lapos vulkán, mely Hawaii-n található és az utóbbi 70 évben 33-szor tört ki, arról nem beszélve, hogy bármikor kitörhet újra. A Jáva és Szumátra között található Krakatoa vulkán 1883-ban bekövetkezett kitörése a történelem egyik legnagyobbja, ami a hiroshimai atombomba erejének 13 ezerszerese volt. Az órási robajt még háromezer km-rel arrébb is tisztán lehetett hallani. A kitörésnek köszönhetően a közelben létrejött egy kis vulkanikus sziget, amely azóta is évről-évre növekszik és vulkánja jelenleg is aktív.

A világ legnagyobb víz alatti vulkánja

A Japántól nagyjából 1600 km-re található Tamu-masszívum nevű vízalatti hegy a Naprendszer egyik legnagyobb hegye. Ez a valaha felfedezett legnagyobb pajzsvulkán, amely 300 ezer km² területen fekszik, nagyjából 4,5 km magas és csúcsa két km-rel mélyebben van, mint a tengerszint. A hegyvonulat, melynek része a Tamu-masszívum nagyjából 140 millió évvel ezelőtt alakult ki vulkánkitörések következtében. A vulkán napjainkban már nem aktív, és 2013-ban fedezték fel a kutatók.

Szólj hozzá!