Ciprus – Afrodité és a macskák szigete

Blog,

A földrajzilag Ázsiához, ám közigazgatásilag Európához tartozó Ciprus szigete sokszínűségével és számos látnivalójával minden odalátogató kívánságait teljesíti. Sziklás és homokos tengerpartjával, történelmi és természeti látványosságaival, hegyvidékeivel és multikulturális lakosságával egy olyan időutazást biztosít a turisták számára, amellyel visszarepülhetünk egészen az ókori Görögországig.

Görög vagy török?

Ciprus déli részén görögök, északi részén pedig törökök élnek, akik között a mai napig sincs különösebb interakció. Nem csak a sziget, hanem a közepén található főváros, Nikózia is ketté van osztva. A város közepén húzódó határ nem csupán a görög és török részeket választja el egymástól, hanem a két kultúra közötti éles törést és konfliktust is jelképezi. Ahogy átlépünk ezen a határon, mintha egy teljesen más világban találnánk magunkat. A görög rész utcáin járkálva keverve hallhatjuk a görög és angol nyelveket, azonban átlépve a határt csupán török emberekkel és jellegzetes épületeikkel, kulturális jellegzetességeikkel találkozhatunk. Egészen egyedi élmény.

Látnivalók

Ciprus szigete egész évben biztos nyaralási célpont lehet. Aki szereti a forró, száraz nyári napokat, az bátran nekivághat nyáron, amikor hónapok telnek el anélkül, hogy esne az eső. Azonban amikor nálunk hull a hó és mínusz fokok vannak, Cipruson akkor is kellemes a hőmérséklet és inkább tavaszra emlékeztet. A sziget ekkor virul ki, hiszen nincs olyan szárazság, mint nyáron.

Ciprus déli részén, a 2017-ben Európa kulturális fővárosa rangot elnyerő Páfosz közelében található Afrodité születési helye. A legenda szerint a szépség és a szerelem istennője itt jött ki a tengerből. A helyén egy szikla emelkedik ki a vízből és látogatók ezrei érkeznek ide minden évben, hogy körbe ússzák a sziklát. Hiszen aki ezt párjával háromszor megteszi, annak minden bizonnyal örök szerelemben lesz része.

A sziget amiatt is különleges, mert bár a homokos tengerpart ugrik be róla mindenkinek elsőre, a közepén magas hegyek emelkednek a magasba, ahol teljesen más az éghajlat és a környezet. A hegyek régi kolostorokat és kastélyokat rejtegetnek, bevonzva a turisták sokaságát.

Érdemes megnézni a görög istenek emlékét őrző romokat, maradványokat, a vízi barlangokat, kék lagúnákat és hajóroncsokat rejtegető partokat. Aki viszont nem szereti a macskákat, az fontolja meg, hogy ellátogat-e a szigetre vagy nem, mivel mindenhol ott vannak. Éttermekben, szállodákban, tengerparton. Meg kell szokni ugyanúgy, ahogy a kiszámíthatatlan ciprusi temperamentumot is. Mivel minden ciprusi tud angolul, ezért nem a nyelvtudás akadályozza a kommunikációt elsődlegesen, hanem a heves természet. De ha ezzel tisztában vagyunk és vidáman, türelmesen közeledünk hozzájuk, akkor barátságos fogadtatásra számíthatunk.

Szólj hozzá!