A világ legszínesebb folyója

Blog,
A világ legszínesebb folyója

Kolumbiában található az egyik legszínesebb és leglélegzetelállítóbb látványt nyújtó folyó, a Cano Cristales. A La Macarena nevű nemzeti parkon átfolyó „folyékony szivárványnak” nevezett folyó különleges növényzetének köszönhetően vált a világon egyedülállóvá. A nemzeti park egyébként nagyon gazadag növény- és állatvilággal rendelkezik és óriási területet foglal magában, amely az érintetlen természet élőlényeinek biztosít otthont.

Folyékony szivárvány

A folyóban él a Macarenia clavígera nevű növény, amely a világon csupán ezen a helyen található meg. Ez az év bizonyos szakában piros, sárga, zöld, kék és lila színben pompázik, egyedülálló látványt teremtve. Azonban ahhoz, hogy ezt a látványt elérje, több feltétel együttes teljesülése szükséges. Ha túl nagy a vízhozam és a sodrás, akkor a napsugarak nem jutnak le a víz alá, így a növények nem tudnak kivirágozni. Ezért leginkább a szárazabb, nyári hónapokban, júliustól novemberig lehet megcsodálni a természet művészi alkotását.A világ legszínesebb folyója

A folyó azonban nem csupán festői színkavalkádjáról híres. Itt találhatóak ugyanis a világ legrégebbi sziklái, melyek több milliárd éve alakultak ki. A nagyjából száz km hosszú folyó különleges sziklaképződményeken folyik át, melyek magas sziklafalakon lezúduló vízeséseket, öblöket és különleges medencéket alakítottak ki a folyó medrében. Különleges szépsége és egyedi látványosságai miatt, az UNESCO az emberiség biológiai örökségének nyilvánította a Kristály-folyót.

Szigorított látogatás

Mivel pár évvel ezelőtt kábítószertermesztő kormányellenes bandák birtokba vették a nemzeti park egy részét, kihasználva félreeső fekvését, ezért pár évre a hatóságok teljesen lezárták a területet. Miután sikerült felszámolni ezeket a bandákat, újra megnyitották a nemzeti parkot, azonban szigorított körülmények között lehet csak látogatni az amúgy is nehezen megközelíthető helyet.

Naponta csupán húsz fős csoportokat engednek be csakis idegenvezető felügyeletével. A folyót négy különböző ösvényen lehet megközelíteni és éjszakai táborozásra is van lehetőség. A helyi hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy megóvják a nemzeti parkot, fenntartsák természetes ökoszisztémáját, amiben felbecsülhetetlen méretű károkat okoztak évekkel ezelőtt a kokaintermesztők.

Szólj hozzá!