A világ legszebb szökőkutai

Blog,

A víz minden formájában hatással van az emberre. Fizikailag is, lelkileg is. Gyógyító és pusztító is lehet. Ezért a “tiszteletére” mesterséges tavakat, szökőkutakat építenek és mindent megtesznek azért, hogy vízközelben legyenek. A nemrég ünnepelt víz világnapja alkalmából most összegyűjtöttük a világ legszebb, legimpozánsabb és legkülönlegesebb szökőkutait.

Szökőkutak a világ minden tájáról

Kezdjük is egy klasszikussal, a kihagyhatatlan római Trevi-kúttal. Bár az egész város tele van szebbnél szebb szökőkutakkal, kétség kívül a Trevi-kút a legszebb, mely a 18. században épült és Róma meghatározó jelképe lett. Ha erre járunk, ne felejtsünk el egy pénzérmét a kútba dobni, hiszen a legenda szerint, aki pénzt dob a szökőkútba, az biztosan visszatér Róma városába.

A chicagói Buckingham szökőkút a világ egyik legnagyobb szökőkútlétesítménye. A látogatók minden órában egy-egy húsz perces vízi show-t nézhetnek végig. Napközben is lenyűgöző a látvány, azonban éjszaka még szebb: ilyenkor fényekkel és zenével egészül ki a vízijáték.

A Seoulban található Moonlight Rainbow szökőkút egészen egyedi alkotás, hiszen a Banpo-híd mentén, ezer méteren keresztül lövelli ki magából a vizet. Környezetbarát, mivel a folyóból meríti a vizet, percenként 190 tonnát, melyet vissza is juttat a folyóba. Ezt a látványt is éjszaka érdemes megnézni, amikor is a csodálatos fényjátékoknak köszönhetően értelmet nyer a kút neve.

A világ legmodernebb szökőkutai közé tartozik a Szingapúrban található Jólét szökőkútja, amely jelenleg a világ legnagyobb szökőkuta. A közepén található bronzgyűrű a hindu mandalán alapszik és a befelé irányuló vízsugarak, feng-shui mesterek szerint a beáramló gazdagságot jelképezik. Jólétben és boldogságban lesz része annak, aki háromszor körbejárja a szökőkutat és megérinti a vizét.

A sort a Dubai-ban lévő látványos szökőkúttal, a Burj Khalifa vízijátékával zárjuk. Az emberek által mesterségesen létrehozott Burj Khalifa körülötti tóban lévő szökőkút az egyik leglátványosabb az egész világon és egy olyan városban található, ami tele van hasonló csodákkal. A szökőkút több mint 150 méter magasra tudja kilövellni a vizet, és ezen kívül naponta változó fénytechnikák és zenék kísérik a vízijátékot. A szökőkutat ugyanaz a szakember tervezte, aki a híres Las Vegas-i Bellagio Hotel szökőkutat is.

 

 

Szólj hozzá!