A világ legnagyobb monolitjai

Blog,

A világ legnagyobb monolitja az Uluru, amely Ausztrália egyik legelismertebb természeti ikonja és amely a legközelebbi nagyváros, Alice Springs-től 335 kilométerre délnyugaton található.

Mit jelent a monolit szó és honnan ered?

A monolit szó a görög „monolithos”-ból származik, ami a „mono” vagyis egy, egyedüli, valamint a „lithos” vagyis kő szavakból tevődik össze. A monolit szó tehát azokat a hegyeket és kőzeteket foglalja magába, amelyek egyetlen hatalmas kőből vagy sziklából állnak. A legnagyobb probléma ezzel az elnevezéssel az, hogy kettős értelme van, hiszen a geológusok ezt a kifejezést használják azokra az elszigetelt hegységekre amelyek egymagukban állnak az azt körülvevő területen.

A világhírű Uluru homokkőképződés 348 méter magas és térfogata 9,4 kilométer. A szikla folyamatosan drámai színváltozásokon megy keresztül, természetes színe terrakotta, de naplementekor minden nap kékre vagy ibolyára változik, reggelente pedig lángoló vörös színű.

Nigéria válasza az ausztráliai Ulurura a Zuma-szikla, ami Nigéra fővárosától Abujától északra fekszik, és könnyedén megfigyelhető ha a főuton végighalad Abujától Kadunáig. Bár szélessége csak egyharmada az Ulurunak, magassága kétszer több, mint az előbbinek, hiszen 725 méterrel a felszín fölött található.

A Pao de Acucar, Rio De Janeiro egyik legelismertebb és legkeresettebb turisztikai látványossága. A hegy az Atlanti-óceánon egy félszigeten fekszik, és a hegy tengerszint feletti magassága 396 méter. A látogatókat a hegy csúcsára egy felvonó szállítja ahol látványos kilátás nyílik a Copacabana-ra illetve más tengerpartokra is.

A Sigiriya egy látványos, 370 méter magas „Oroszlán szikla”, ami a zöld dzsungelre és környékére enged betekintést. Sri Lankának ez az egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója. Kr. e. az 5. században a sziklát egy kőzet-menedékként használta a helyi kolostor, majd később átalakult a Kasyapa királyság erődítményévé.

Szólj hozzá!