Kulturális különbségek a testbeszédben

Blog,
Kulturális különbségek a testbeszédben

Ha egy idegen orszgába készülünk, legyen szó egy rövidebb látogatásról, vagy odaköltözésről, akkor mindenképp érdemes előtte a helyi szokásokról, törvényekről és nem utolsó sorban a kulturális különbségekről tájékozódni. A helyi nyelv ismeretének hiánya arra ösztönöz minket, hogy „kézzel-lábbal” értessük meg magunkat, ha útbaigazítást kérünk vagy ételt rendelünk. Azonban óriási félreértések és akár konfliktushelyzetek is kialakulhatnak abból, ha nem ismerjük az ottani gesztusok jelentését, hiszen sok olyan van, aminek eltérő jelentése van a saját értelmezésünktől.

Melyek a legalapvetőbb félreérthető gesztusok?

A jól ismert felfelé mutató hüvelykujj, ami nálunk egyetértést, dícséretet, „lájkot” vagy az egyes számot jelzi, az nem mindenhol ennyire egyértelműen pozitív jelzés. Az olyan országokban, ahol erős a brit hatás, jelenthet stoppolási szándékot, de erőteljes fel-le mozgás kíséretében ez a kézjel sértést jelent. Görögországban szintén sértés, ha előre mozgatják a hüvelykujjat.

A hüvelykujjból és mutatujjból formált karika a nyugati világban dícséretet, egyetértést, „OK”-t jelent, azonban a mediterrán térségben, Olaszországban, Brazíliában vagy Törökorszgában testnyílás vagy homoszexuális férfi jelzésére használják. Franciaországban, Belgiumban és Tunéziában értéktelenségre és a nullával egyenlőre utal, Japánban pedig pénzre. Ha tehát egy francia étteremben ezzel a jelzéssel szeretnénk megdícsérni a séf főztjét, akkor épp az ellenkezőjét érjük el vele.

A mutatóujjból és középső ujjból formált V jel nálunk a béke vagy a győzelem jeleként ismert. Azonban ezzel a jelzéssel sem árt vigyázni, mert a világ különböző részein a legkülönfélébb értelmezései használatosak. Míg az USA-ban a kettes számot jelzi, addig Nagy-Britanniában, Új-Zélandon, Máltán és Ausztráliában szidalmazást jelent. Ha tehát egy angol az USA-ban ezt mutatja egy pincérnek, akkor két pofon helyett két sört kap, de fordított esetben rosszabbul járhat egy amerikai Angliában.

Hogyan kerüljük el a féreértéseket?

Mivel a legtöbb gesztus ösztönösen jön és talán észre sem vesszük, nagyon nehéz uralkodni rajtuk és irányítani őket. Azonban a fentiekből láthattuk, hogy ha nem ismerjük más kultúrák elterjedt, szintén ösztönös gesztusait, amelyek a mieinkkel ellentétesek, akkor akaratlanul és értetlenül állunk majd egy nem kívánt konfliktushelyzetben.

Az előzetes informálódás, a helyiektől való érdeklődés, a nyitottság és a tolerancia, valamint az, ha tudatosan megpróbáljuk visszafogni gesztusainkat, nagyban megkönnyítheti külföldi tartózkodásunkat és érdekes új ismeretekkel is gazdagodhatunk.

Szólj hozzá!